Китайський регулятор видав EHang дозвіл на запуск безпілотного летючого таксі

Гуанчжоу. 13 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Управління цивільної авіації Китаю (CAAC) видало компанії EHang Holdings сертифікат льотної придатності на безпілотне летюче таксі, здатне перевозити до двох пасажирів, повідомляє CNBC.

Двомісний літальний апарат під назвою EH216-S обладнано 16 пропелерами, що працюють від електричних двигунів, він може летіти зі швидкістю близько 100 км/год протягом 25 хвилин.

Успішна сертифікація повітряного судна в Китаї значно полегшить отримання дозволів на експлуатацію в США, а також у країнах Європи та Південно-Східної Азії, зазначив засновник і генеральний директор EHang Хуа Чжі Ху. За його словами, компанія планує розпочати експансію на зарубіжні ринки наступного року.

Наразі виробник безпілотників уже отримав понад 1,2 тис. попередніх замовлень на EH216-S від клієнтів із різних країн, зокрема від японської чартерної авіакомпанії AirX.

Крім того, у найближчі п’ять років EHang у співпраці з туристичним оператором Xiyu Tourism має намір запустити щонайменше 120 літальних апаратів для проведення повітряних екскурсій природними пам’ятками Китаю.

Про дату і місце здійснення першого пасажирського рейсу з використанням безпілотного летючого таксі поки що не повідомляють.

Акції EHang, зареєстрованої в США, додають у ціні 23,8% під час торгів на Нью-Йоркській фондовій біржі в п’ятницю. З початку поточного року їхня вартість збільшилася майже у 2,5 раза, тоді як індекс Nasdaq Composite за той самий період зріс на 29,7%.