Ще 17 постраждалих від війни українців евакуювали цього тижня для лікування в закордонних клініках

Київ. 13 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ще 17 українців, які постраждали від війни, евакуювали за останній тиждень для лікування в закордонних клініках, повідомило Міністерство охорони здоров’я у пресрелізі.

Згідно з ним, зокрема, 13 українців, серед яких є цивільні з травмами та військові з мінно-вибуховими пораненнями, онкопацієнти з Житомира, Запоріжжя, Івано-Франківська, Львова, Миколаєва, евакуювали на спеціалізоване лікування до медзакладів Фінляндії, Норвегії та Польщі.

Крім того, ще чотирьох пацієнтів евакуювали на лікування й реабілітацію до Словенії, Швейцарії та США завдяки урядовим програмам країн і за сприяння благодійних фондів.

“Через складнощі внаслідок постійних бойових дій, обстрілів і пошкоджень інфраструктури суттєво ускладнилося надання медичної допомоги на сході країни та прифронтових територіях. Евакуаційні рейси, організовані Міністерством охорони здоров’я та партнерами, тривають з перших днів війни та відбуваються щотижня”, – уточнює МОЗ.

Евакуація відбувається через систему екстреного реагування Євросоюзу, коли в одній із країн ЄС для лікування та реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку. Для цього МОЗ подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн – членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.