Окупована ЗАЕС перевела другий реактор до "гарячої зупинки" всупереч рішенню регулятора – МАГАТЕ

Київ. 14 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Генеральний директор Рафаель Гроссі заявив про те, що українська Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) переводить другий реактор на гарячу зупинку для забезпечення теплої води та централізованого теплопостачання, інформує Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Як повідомляється, з квітня ЗАЕС тримає п’ять реакторів у режимі холодного зупинки. А зараз лише енергоблок №4 перебуває у гарячому зупині для вироблення пари для переробки рідких радіоактивних відходів та нагрівання води для Енергодару.

Зазначається, що на поточному тижні після проведення робіт із забезпечення безпеки та випробувань на цьому енергоблоці розпочався переведення п’ятого енергоблоку на гарячу зупинку.

Разом з тим, експертам МАГАТЕ повідомили, що рішення про те, як довго енергоблок №5 перебуватиме в режимі гарячого зупинки, буде ухвалено після стабілізації тепломереж “Енергодару” після початку опалювального сезону, який стартує найближчими днями. Їх також поінформували, що переведення додаткових енергоблоків на гарячу зупинку не планується.

“МАГАТЕ настійно рекомендувало ЗАЕС знайти альтернативне зовнішнє джерело вироблення пари, щоб покрити її потреби та дозволити підтримувати всі реактори в стані холодного зупинки, частково тому, що руйнація Каховської греблі чотири місяці тому обмежила Запаси охолоджуючої води на об’єкті”, – сказано в заяві.

Джерело: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-188-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine?fbclid=IwAR2sCu6ulA834P8tCT5D0gBCOsd2nka64W8MnSURFVbj_aEg5pyJd_4TLHM