США радять своїм громадянам у Секторі Гази переміститися до єгипетського КПП "Рафах" – ЗМІ

Київ. 14 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уряд США в суботу рекомендував своїм громадянам у Секторі Гази наблизитися до єгипетського пропускного пункту “Рафах” і очікувати його відкриття, повідомляє Reuters.

“Уряд США в суботу порадив своїм громадянам у Гази рухатися на південь, до прикордонного переходу “Рафах” із Єгиптом, щоб бути готовим до його можливого відкриття”, – ідеться в повідомленні.

Наголошується, що Вашингтон продовжує переговори з Єгиптом, Ізраїлем і Катаром, щоб спробувати відкрити контрольно-пропускний пункт “Рафах” на обмежений час у суботу вдень, щоб дозволити американцям палестинського походження покинути країну. Про це Reuters повідомив високопоставлений представник Держдепартаменту, який подорожує з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Агентство також пише з посиланням на чиновника, що незрозуміло, чи дозволить палестинське ісламістське угруповання ХАМАС, яке контролює Сектор Гази, доступ до переходу, і чи зможуть будь-які громадяни США вийти. Також не було відомо, чи зроблять США ще одну спробу відкрити “Рафах” у неділю.

Повідомляється, що в Секторі Гази з населенням 2,3 млн жителів можуть перебувати від 500 до 600 американців палестинського походження, які мають подвійне громадянство.

Раніше агентство Associated Press повідомляло, що іноземці в суботу зможуть покинути Сектор Гази через КПП “Рафах” на кордоні з Єгиптом. “Єгипет, Ізраїль і США досягли угоди, яка пізніше в суботу дасть змогу іноземцям виїхати із Сектора Гази через КПП “Рафах”, – інформувало агентство.

Джерело: https://www.reuters.com/world/middle-east/us-advises-its-citizens-gaza-move-closer-egypts-rafah-crossing-2023-10-14/