ЗС України були готові до російського штурму Авдіївки, а також просунулися на північ від Мар'їнки – ISW

Київ. 15 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ЗСУ знали про російський напад під Авдіївкою і готувалися до нього, а російські сили не сформували достатні резерви для наступу на всій лінії фронту, а лише на певних ділянках, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Крім того, за даними джерел, просування російських військ біля Авдіївки уповільнюють заміновані ділянки, що говорить про попередню підготовку української сторони до атаки. Водночас, йдеться в огляді ISW, ще занадто рано судити, чи переростуть російські атаки під Авдіївкою в організовану наступальну операцію.

Також, за даними ISW, 14 жовтня українські сили продовжили контрнаступальні операції на сході та півдні України і просунулися на захід від Донецька. На кадрах із геоприв’язкою, опублікованих 14 жовтня, видно, що ЗСУ просунулися на північ від Мар’їнки (на захід від Донецька). Українські та російські джерела стверджують, що українські сили продовжують атакувати російські позиції на південному фланзі Бахмута. Також, за даними ISW, ЗСУ незначно просунулися на захід від Роботиного (10 км на південь від Оріхова) у бік с. Рівне (24 км на південний захід від Оріхова) на заході Запорізькій області.

Водночас російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, неподалік Бахмута, на лінії Авдіївка-Донецьк, на заході Донецької, а також у Запорізькій області та на окремих ділянках просунулися вперед. В огляді зазначено, що на рубежі Куп’янськ-Лиман ведуть наступ підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії, 6-ї та 20-ї САА РФ.

“Присутність на цій лінії фронту всіх трьох армійських формувань говорить про те, що російські війська проводять ці наступальні операції в межах відносно згуртованої і доктринально обґрунтованої командної структури”, – наголошується в огляді ISW.

Джерело: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-october-14-2023