До суду передано справу проти двох російських офіцерів, які катували жителів Київщини

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українські правоохоронці завершили спеціальне розслідування й скерували до суду матеріали справи за обвинуваченням двох російських офіцерів у катуванні мирних жителів Київської області під час окупації, інформують в Офісі генерального прокурора.

“Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох офіцерів РФ за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438, ч. 1 ст. 438 КК України)”, – повідомляється в телеграм-каналі відомства в понеділок.

За інформацією прокуратури, у березні 2022 року, перебуваючи в окупованому селі Богданівка Броварського району, військовослужбовці РФ побачили в лісосмузі місцевого жителя. “Щоб затримати чоловіка, вони вистрілили йому в ногу й на броньованій машині привезли до місця своєї дислокації. Там потерпілого утримували п’ять днів зі зв’язаними за спиною руками, морили голодом і не давали води. Окупанти не надали йому медичної допомоги після поранення, щоб він страждав від нагноєння рани”, – ідеться в повідомленні.

Окупанти неодноразово допитували полоненого про співпрацю із ЗСУ та розташування українських позицій. “Виконуючи їхні накази, підлеглі військовослужбовці рф били по руці чоловіка прикладом автомата, а потім порізали її ножем. Вони його душили, принижували й ображали. Заступник командира особисто здійснив один постріл у палець лівої руки потерпілого з травматичної зброї. Після цього командир віддав наказ убити потерпілого”, – ідеться в повідомленні.

За інформацією Офісу генпрокурора, російські солдати, розуміючи, що чоловік помре від втрати крові внаслідок отриманих поранень, залишили його зі зв’язаними руками, через деякий час потерпілому вдалося втекти.

Крім того, згідно з повідомленням, заступник командира роти опівночі, разом із товаришами по службі, зайшов до будинку, у підвалі якого переховувалися від окупантів мирні жителі. “Російські військові відкрили вогонь із вогнепальної зброї по стінах, після чого наказали всім присутнім зібратися біля входу в підвал. Окупанти витягли з укриття беззбройного чоловіка й відвели до кімнати. Там підозрюваний без попередження здійснив прицільний постріл у ногу потерпілого. Військовослужбовець країни-агресора погрожував чоловіку вбивством і приставляв зброю до голови”, – зазначено в повідомленні.

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Головне управління СБУ в м. Києві та Київській області.

Джерело: https://t.me/pgo_gov_ua/17847