Туреччина докладе зусиль для вирішення продовольчої кризи, вважаючи важливою Чорноморську зернову ініціативу – Ердоган

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Туреччина докладатиме зусиль для врегулювання глобальної продовольчої кризи, вважаючи важливою реалізацію Чорноморської зернової ініціативи, заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відеозверненні з нагоди відзначення 16 жовтня Всесвітнього дня продовольства.

“Завдяки Чорноморській (зерновій) ініціативі, реалізованій спільно з ООН, ми запобігли небезпеці глобальної продовольчої кризи, забезпечивши постачання 33 млн тонн зернової продукції на світові ринки”, – сказав турецький лідер.

За його словами, Анкара продовжує зусилля “щодо полегшення тягаря регіонів, яким загрожує голод, насамперед в Африці”.

Він зазначив, що Туреччина входить до числа “найщедріших” країн світу в плані надання допомоги з метою розвитку. Глава держави додав, що країна готова “без вагань узяти на себе відповідальність за кожну проблему, включно з продовольчою та водною кризами”.

Як повідомлялося, Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів – “Чорноморська”, “Одеси” та “Південного” – в умовах війни РФ проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів. Дію ініціативи продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі на два місяці. Термін дії закінчився 17 липня, і Росія повідомила, що повернеться до її реалізації лише після того, як буде виконано російську частину вимог.

Джерело: https://www.aa.com.tr/ru