Cepsa у 2025-2026рр. планує побудувати в Іспанії 5 перших біометанових заводів

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Іспанські Cepsa і Kira Ventures досягли угоди про будівництво до 15 біометанових заводів в Іспанії протягом цього десятиліття.

Згідно з повідомленням Cepsa, перші п’ять підприємств введуть в експлуатацію у 2025-2026 роках у Кастілья-Ла-Манча та Кастилія-і-Леоне. Ці заводи використовуватимуть відходи сільського господарства і тваринництва та працюватимуть на електроенергії, що виробляється біогазом.

Виробництвом біометану компанія прагне замістити використання природного газу і до 2030 року управляти портфелем проєктів потужністю 4 ТВт-год на рік, що є еквівалентом енергії, необхідної для 650 тис. будинків, і надасть їй змогу значно скоротити викиди CO2 на своїх електростанціях і хімічних заводах. “Використання цього відновлюваного газу замість викопного палива призведе до повторного використання 10 млн тонн відходів на рік і запобігатиме викидам 728 тис. тонн CO2 на рік, що еквівалентно висадженню 8,7 млн дерев”, – наголошується у пресрелізі.

Дорожня карта Cepsa передбачає до 2030 року скорочення викидів CO2 на 55% порівняно з 2019 роком, компанія прагне стати вуглецево-нейтральною до 2050 року.

Kira Ventures спеціалізується на просуванні та управлінні активами в сфері поновлюваних джерел енергії.

Як наголошується в повідомленні, біометан має ті самі характеристики, що й природний газ, але дає змогу скоротити викиди CO2 на 100%. “Ця схожість означає, що його також можна зберігати або закачувати безпосередньо до наявної газотранспортної мережі, без створення нової інфраструктури. Окрім використання як замінника природного газу в промислових цілях, цей поновлюваний газ також може використовуватися для виробництва екологічно чистого водню”, – додає компанія.

Біопаливо другого покоління (2G) отримують з біогазу, який виникає в результаті природного процесу розкладання (анаеробного зброджування) біорозкладних органічних сільськогосподарських, тваринницьких і промислових відходів. Після очищення за допомогою технологічного процесу, модернізації, він перетворюється на біометан. Біометанові установки надають змогу повторно використовувати відходи для створення відновлюваної енергії та виробництва побічних продуктів, таких як компост або екологічно чисті добрива, які можна застосовувати на місцевих сільськогосподарських угіддях.