Суд призначив заставу одному з фігурантів справи про незаконне привласнення Міжнародного аеропорту "Одеса"

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду на засіданні в понеділок, 16 жовтня, обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у справі про незаконне привласнення майнового комплексу Міжнародного аеропорту “Одеса”, а саме одному з колишніх директорів спільно створеного ТОВ “Міжнародний аеропорт “Одеса”.

“Суд частково задовольнив клопотання та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави розміром 12 млн 078 тис. грн”, – повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також на підозрюваного покладено такі процесуальні обов’язки: прибувати за першою вимогою до детективів, прокурора, суду, не відлучатися з м. Києва без дозволу детектива, прокурора чи суду, повідомляти детективу, прокурору чи суду про зміну свого місця проживання та місця роботи, утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками, здати на зберігання детективам НАБУ свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, які дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, а також носити електронний засіб контролю.

Термін дії обов’язків – до 29 жовтня 2023 року.

Як повідомлялося, у серпні Національне антикорупційне бюро України та САП викрили злочинну групу, яка заволоділа майном міжнародного аеропорту “Одеса” вартістю 118 млн грн і доходом від його діяльності сумою понад 2,5 млрд грн протягом 2012-2022 років.

Згідно з даними слідства, у 2011 році два відомі одеські бізнесмени організували схему заволодіння майном КП “Міжнародний аеропорт “Одеса”. Для цього зареєстрували товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ), яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою, з розподілом часток 75% і 25% відповідно. Це ТОВ мало отримати у власність і надалі приватизувати майновий комплекс аеропорту вартістю близько 118 млн грн. Отримання згоди депутатів міськради на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати в розвиток аеропорту. Крім того, чиновник вчинив службове підроблення, яке надавало підконтрольному ТОВ право утворювати спільне з Одеською міською радою товариство в обхід конкурсу.

У межах справи про підозру повідомили двом одеським бізнесменам – співорганізаторам схеми – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем), колишньому меру Одеси – ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України (службове підроблення), колишньому в.о. заступника міського голови Одеси – ч. 5 ст. 191 КК України, директору ТОВ – ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Посаду мера Одеси в період 2011-2014 року обіймав Олексій Костусєв.

Центр протидії корупції повідомляє, що ВАКС відмовив у задоволенні скарги захисників Бориса Кауфмана і залишив бізнесмена під вартою з альтернативою застави розміром 268,4 млн грн.

У справі про ймовірне незаконне заволодіння майном аеропорту “Одеса” і доходу від його діяльності підозри отримали п’ятеро осіб, зокрема колишній мер Одеси Олексій Костусєв і одеські бізнесмени Борис Кауфман і Олександр Борухович, яких слідство називає співорганізаторами схеми.

Крім Кауфмана, ВАКС також застосував до його спільника, одеського бізнесмена Алекса Боруховича, заставу розміром 120,78 млн грн.