Уповільнення інфляції в США – тренд, а не короткостроковий імпульс – голова ФРБ Чикаго

Нью-Йорк. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уповільнення інфляції в США “безсумнівно” є трендом, а не короткостроковим імпульсом, незважаючи на збереження стійкого цінового тиску в окремих секторах, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Чикаго Остан Гулсбі.

“Багато що говорить про те, що інфляція сповільнюється порівняно з тими рівнями, на яких вона була, і це саме те, чого ми хочемо, – заявив Гулсбі в інтерв’ю газеті Financial Times. – Безсумнівно, це тренд. Нам треба сподіватися, і стежити за ситуацією, щоб бути впевненими в тому, що він триває”.

Інфляція в США у вересні залишилася на рівні попереднього місяця – 3,7% у річному вираженні, тоді як експерти очікували її уповільнення до 3,6%. У червні темпи зростання споживчих цін опускалися до 3% – мінімуму з березня 2021 року, проте потім знову прискорилися. Цільовий показник ФРС для інфляції становить 2%.

Інші статдані зі США показують, що економіка країни залишається сильною. Це, одночасно із сигналами збереження високої інфляції, може підштовхнути керівників Федрезерву до ще одного підйому ставки, яка вже перебуває на максимальному за 22 роки рівні (5,25-5,5%).

Гулсбі визнає, що розворот тенденції в динаміці споживчих цін в окремих секторах, включно з орендою та купівлею нерухомості, після кількох місяців уповільнення став неприємним сюрпризом і “заслуговує на належну увагу”.

Водночас голова ФРБ Чикаго зазначає, що вересневі дані з ринку праці США, які показали уповільнення зростання зарплат за збереження високих темпів збільшення кількості робочих місць у вересні, радше свідчать про розширення робочої сили, ніж є приводом для занепокоєння.

Він зазначив, що поки що не ухвалив рішення про те, які кроки Федрезерву слід зробити на засіданні 31 жовтня – 1 листопада.

“Одна з найгірших речей, яку можна зробити, – це прив’язати рішення щодо монетарної політики до статданих за минулий місяць. Нам необхідний ширший погляд”, – каже Гулсбі.

Президент ФРБ Чикаго цього року має право голосу у Федеральному комітеті з операцій на відкритому ринку (FOMC). Він зазначив, що FOMC швидко наближається до того моменту, коли фокус подальших дебатів зміститься від того, як високо має бути піднято ставку, до того, як довго її утримуватимуть на досягнутому рівні.