СБУ повідомила про підозру ще 57 колаборантам з окупаційного "МВС РФ" у Херсонській області, які катували українців

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України встановила та повідомила про підозру ще 57 колаборантам з окупаційного “МВС РФ” в окупованій частині Херсонської області, які катували українців.

“У результаті комплексних заходів встановлено особи ще 57 колаборантів, які вступили до створеного агресором “головного управління мвс рф Херсонської області” на лівобережній частині регіону”, – повідомляється в телеграм-каналі української спецслужби в понеділок.

За інформацією СБУ, підбір ворожих спільників до лав окупаційного органу здійснювали кадрові співробітники ФСБ.

“Після отримання посад колаборантам видали посвідчення та формений одяг російського зразка, а також вогнепальну зброю. Це дозволяло їм вільно пересуватися на захопленій частині Херсонщини та проводити каральні заходи проти місцевих жителів”, – наголошується в повідомленні.

У СБУ уточнюють, що російські окупанти разом зі своїми спільниками викрадали людей просто посеред вулиці та відвозили їх до катівень. “У катівнях до людей застосовували жорстокі тортури, зокрема катували струмом і протягом тривалого часу залишали без води. Рашисти фабрикували справи проти українців, яких намагалися схилити до співпраці з ворогом або визнати себе винними в причетності до партизанського руху”, – наголошують у спецслужбі.

На підставі задокументованих злочинів повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території) посадовцям окупаційного карального органу.

Оскільки викриті колаборанти перебувають на тимчасово окупованій частині області, тривають комплексні заходи щодо притягнення їх до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники Головного слідчого управління СБУ спільно з Управлінням СБУ в Херсонській області та Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Джерело: https://t.me/SBUkr/10024