В Україні з 11 січня 2024 року буде змінено маркування сигарет і тютюнових виробів

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів постановив змінити норми маркування пачок цигарок і тютюнових виробів із 11 січня 2024 року, повідомила пресслужба уряду.

Згідно з повідомленням, відповідний документ ухвалено для завершення процесу імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, відповідно до якої оновлюється маркування пачок.

“Ідеться про оновлення графічних і текстових зображень медичних попереджень на упаковках із сигаретами. Такі попередження діють у 42 країнах світу і продемонстрували свою ефективність у боротьбі з курінням”, – йдеться на сайті Кабміну.

Наразі на упаковках цигарок і тютюнових виробів розміщені текст і зображення в пропорції 50:50. Після запровадження нових норм із двох боків пакування буде розміщено зображення, які мають займати 65% поверхні.

Міністерство юстиції в травні 2023 року затвердило 14 наборів (варіантів тексту та ілюстрацій) медичних попереджень, розроблених Міністерством охорони здоров’я України, а також технічні вимоги до дизайну і форми маркування та порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів, нагадали в Кабміні.

Як повідомлялося, антитютюновий закон №1978 набув чинності 11 липня 2023 року. Його норми базуються на положеннях Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо боротьби з тютюном та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння в Європейському Союзі.

Серед основних положень директиви №2014/40/ЄС, що впроваджуються антитютюновим законом, – надання Держпродспоживслужбі інформації про інгредієнти, що містяться в тютюнових виробах; запровадження медичних попереджень для споживачів на електронних сигаретах і рідинах; вимоги до пакування електронних сигарет, заправних контейнерів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, медичних попереджень споживачів і вимоги до пакування трав’яних виробів для паління, а також медичних попереджень споживачів із 1 червня 2022 року.

Крім цього, з 11 липня 2023 року впроваджено заборону ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток. Заборонені також реклама і стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет і самих тютюнових виробів.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-skasuvav-diiuchi-normy-shchodo-markuvannia-pachok-syharet-z-sichnia-2024-roku-poperedzhennia-pro-shkodu-kurinnia-zaimatymut-65-ploshchi-pachky?fbclid=IwAR00kq9EVltNTgHCrDnXpISyX8tFHCG3Ah5GTLRfzetF5zDNYO16C_GB9P8