Об'єм накопиченого в ПСГ газу зріс до 15,9 млрд куб. м – Міненерго

Київ. 17 жовтня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Запаси природного газу в газосховищах України досягли 15,9 млрд куб. м, повідомило Міністерство енергетики.

“У зв’язку зі зниженням температури повітря органи місцевого самоврядування поступово розпочинають опалювальний сезон. Для його проходження накопичено достатньо ресурсів – запаси природного газу в сховищах становлять майже 15,9 млрд куб. м”, – ідеться в повідомленні Міненерго в телеграм-каналі у вівторок.

Там нагадали, що за планами уряду до початку ОЗП необхідний об’єм має становити 14,7 млрд куб. м газу.

Водночас, за даними НЕК “Укренерго”, похолодання протягом доби та початок робочого тижня вплинули на збільшення споживання е/е.

“Показник максимуму споживання в понеділок зафіксований удень об 11:40 і був на 5,4% вищим за добовий максимум п’ятниці”, – зазначив системний оператор.

При цьому середньодобова температура в понеділок була майже на 6°C нижчою, ніж у попередній робочий день, п’ятницю, 13 жовтня (8°C проти 13,9°C).

Крім того, як зазначає “Укренерго”, дощ і вітер частково знеструмили три населені пункти в Кіровоградській області, а загалом через бойові дії та з інших причин без світла залишаються 450 населених пунктів.

Як повідомило Міненерго, за добу енергетики під’єднали до мережі 24,5 тис. споживачів, більшість з яких – це абоненти в Донецькій області.

Також за його інформацією, за добу під’єднано 2 тис. домогосподарств, які залишилися без газу через обстріли ворогом об’єктів газотранспортної системи в Харківській області в ніч на 12 жовтня. Ще 2 тис. домогосподарств поки що без газу (загалом після обстрілів було відключено понад 13 тис.).

Згідно з даними сайту ENTSO-E, імпорт е/е у вівторок залишається таким самим, як і в понеділок, – 10 МВт-год із Молдови з 16:00 до 17:00. Водночас експорт зріс на 5,6% – до 3659 МВт-год (у Словаччину 2490 МВт-год і в Молдову 1169 МВт-год). Він іде в нічні, а також у денні години (період активної роботи сонячних електростанцій).

Як повідомлялося, ДТЕК у вівторок ввів у роботу енергоблок ТЕС до 80 МВт, що став 17-м із 19 енергоблоків, ремонти яких мають звершитися до початку ОЗП.

6 жовтня на годині запитань до уряду міністр енергетики Герман Галущенко прогнозував, що обсяг газу іноземних європейських компаній у ПСГ до зими сягне 3 млрд куб. м, що дасть змогу збільшити загальні запаси в ПСГ до 16,5 млрд куб. м.

За даними Міненерго на 16 жовтня, у вітчизняних ПСГ зберігаються 2,4 млрд куб. м палива, що належить іноземним компаніям.

Станом на 12 жовтня запаси газу становили 15,8 млрд куб. м.

Джерело: https://t.me/Ukrenergo

https://t.me/energyofukraine