МЗС України засуджує атаки ХАМАС, підтримує Ізраїль і реалізацію "принципу двох держав" для врегулювання конфлікту – заява

Київ. 17 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство закордонних справ України підтверджує рішуче засудження терористичних ракетних обстрілів і нападів озброєних угруповань ХАМАС проти населення Ізраїлю, внаслідок яких уже загинули й були поранені декілька тисяч людей, серед яких громадяни України, йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства про ситуацію на Близькому Сході, оприлюдненій у вівторок.

“Вважаємо категорично неприйнятними навмисно спрямовані з боку ХАМАС проти цивільного населення акти насилля, зокрема численні жорстокі вбивства та взяття заручників. Винні у скоєнні цих злочинів мають бути притягнені до найсуворішої відповідальності. Ми непохитно підтримуємо Ізраїль у його праві на захист та зусиллях задля протидії терористичним актам”, – заявляють в українському МЗС.

Водночас у відомстві назвали критично важливим, “щоб протистояння, яке триває, надалі не призводило до зростання кількості жертв серед мирного населення з обох сторін конфлікту і в Ізраїлі, і Палестині”, і заявили про подальшу підтримку “принципу двох держав” і дипломатичного шляху врегулювання конфлікту.

“Вважаємо, що Близькосхідний мирний процес залишається основою будь-яких зусиль, спрямованих на відновлення регіональної стабільності та безпеки. Україна послідовно підтримує реалізацію принципу двох держав, Ізраїлю та Палестини, які житимуть поруч у мирі й безпеці, та виступає за урегулювання палестинсько-ізраїльського конфлікту за допомогою політико-дипломатичних засобів”, – ідеться в заяві.

“Ми впевнені, що справедливий, всеосяжний і стійкий мир на Близькому Сході може бути реалізований у рамках беззастережного виконання сторонами відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН та інших міжнародних домовленостей”, – резюмували у МЗС України.