Лідер польської опозиції квапить президента з ухваленням рішення, кому доручити формування уряду

Київ. 17 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Лідер опозиційної “Громадянської коаліції” Дональд Туск закликав президента Польщі Анджея Дуду швидше ухвалити рішення про те, кому видати мандат на формування уряду за підсумками парламентських виборів.

“Я звертаюся із закликом до президента ухвалити енергійне й швидке рішення”, – наводить Польське радіо слова Туска у вівторок.

За словами лідера опозиції, “демократичні партії підтримують постійний контакт і готові взяти на себе відповідальність за управління країною на кожному етапі”.

Заява Туска прозвучала після того, як було оголошено остаточні результати парламентських виборів, що відбулися в країні в неділю.

Жодній із сил не вдалося заручитися підтримкою більшості. Більшу кількість голосів – 35,4% – отримала правляча польська партія “Право і справедливість”, опозиційна “Громадянська коаліція” вийшла на друге місце з 30,7% голосів. Однак за можливої підтримки інших партій, які критично ставляться до нинішньої політики польської влади, “Громадянська коаліція” може набрати більшість у сеймі (нижній палаті парламенту Польщі).

З огляду на це за підсумками виборів у Польщі є дві проблеми: чи зуміє опозиція сформувати коаліцію більшості та яке саме рішення прийме президент країни – представник “Права і справедливості”, який раніше заявляв, що мандат на формування уряду має отримати партія, що отримала більшу кількість голосів виборців на виборах.