Близькосхідна криза загрожує новими міграційними проблемами для Європи – голова Євроради

Брюссель. 18 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейські лідери обговорювали у вівторок міграційні наслідки подій на Близькому Сході, які можуть виявитися серйозними й для Європи, заявив голова Євроради Шарль Мішель.

“Якщо брати приклад такої країни, як Єгипет, який нині приймає мільйони біженців, то ясно, що ситуація в регіоні може мати дуже серйозні наслідки для цієї країни. І це також може мати прямі наслідки для нас тут, у Європі”, – сказав Мішель на пресконференції в Брюсселі після відеонаради європейських лідерів з питання ізраїльсько-палестинського конфлікту.

“Тому треба взаємодіяти з Єгиптом – він лише приклад, але важливий, – щоб установити широке партнерство із цією країною, особливо щодо міграції”, – вважає голова Євроради.

Водночас він зазначив, що останніми місяцями в ЄС тривала велика робота, зокрема на рівні Європейської Ради, щодо проблеми міграції. Держави – члени Євросоюзу прагнули проявляти солідарність із країнами “передової лінії”, які зазнають найбільшого міграційного тиску, зокрема з Італією.

Про існування “серйозного ризику міграції та переміщення великої кількості людей до сусідніх країн, на території яких уже є значна кількість біженців”, Мішель писав у своєму запрошенні главам держав і урядів країн ЄС до участі у відеоконференції 17 жовтня щодо подій на Близькому Сході.

“Якщо не вжити завбачливих заходів, є ризик нових міграційних хвиль до Європи. Украй важливо, щоб усі ці проблеми ми розв’язували разом”, – наголошував голова Європейської Ради.