США передали Україні близько 20 ракет ATACMS – NY Times

Київ. 17 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна отримала від США близько 20 далекобійних ракет ATACMS, повідомляє The New York Times із посиланням на двох західних чиновників.

“Після численних повідомлень про те, що було ухвалено рішення щодо постачання зброї, її доставляли в таємниці через побоювання, що вона може зазнати атаки з боку Росії під час транспортування до країни. Крім того, Україна хотіла спробувати застати росіян зненацька. Два західні чиновники заявили, що Сполучені Штати відправили Україні близько 20 ракет”, – пише газета.

Як зазначає видання, одна з умов, яку поставили Києву, полягає в тому, що ATACMS не можна використовувати для атак на російську територію, сказав один чиновник.

Версію ракети ATACMS відправили Силам оборони України, за словами офіційних осіб, у невеликій кількості, вона є касетним боєприпасом, що скидає 950 невеликих бомб, здатних завдати шкоди на великій території.

Зброя цього типу заборонена міжнародною угодою, яку США не підписували.

Ракети ATACMS – це другий тип касетної зброї, яку, як відомо, США надали Україні.

Раніше 17 жовтня президент України Володимир Зеленський підтвердив застосування ЗСУ американських ракет ATACMS. “І сьогодні особлива вдячність США. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно. ATACMS себе показали”, – сказав він у відеозверненні.

До цього The Wall Street Journal та Politico опублікували інформацію, що американські далекобійні ракети ATACMS, таємно передані Україні, було застосовано для ударів по двох аеродромах в окупованих Росією Луганську та Бердянську.

Як повідомлялося, Сили спеціальних операцій (ССО) в ніч на 17 жовтня провели успішну операцію з ураження російських аеродромів у Бердянську та Луганську. У результаті знищено дев’ять гелікоптерів різної модифікації, спецтехніку, що перебувала на аеродромах, пускову установку ППО, склад боєприпасів, пошкоджено злітні смуги.

Джерело: https://www.nytimes.com/2023/10/17/world/europe/ukraine-atacms-attacks-russia.html