СБУ повідомила про підозру співробітнику російської спецслужби, який готував теракт у київському метро в 2014 році

Київ. 17 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України повідомила про підозру майору, кадровому співробітнику сил спеціальних операцій Міноборони РФ, який готував теракт у Києві в 2014 році.

“Служба безпеки зібрала масштабну доказову базу на засекреченого російського спецслужбіста, який планував теракт у центрі Києва у 2014 році та організував вибух “банки з медом” на блокпосту ЗСУ поблизу Луганська у 2015 році”, – йдеться в повідомленні в телеграм-каналі СБУ в середу.

За інформацією СБУ, фігурантом є майор Костянтин Маслянко з позивним “Мексиканець” – кадровий співробітник однієї з найбільш засекречених російських спецслужб – сил спеціальних операцій Міноборони РФ.

У повідомленні наголошується, що на початку антитерористичної операції на сході України він прибув до тимчасово окупованого Луганська для формування диверсійно-розвідувальних груп та їх подальшого використання проти України. “Зловмисник діяв під керівництвом командувача сил спецоперацій рф Валерія Флюстікова та ексохоронця путіна Олексія Дюміна, який тоді був командиром спецназу російського гру”, – наголошується в повідомленні української спецслужби.

СБУ уточнює, що саме за їхньою вказівкою Маслянко завербував жительку Луганська, яка мала здійснити підрив у центрі Києва. “Для його підготовки фігурант спорядив жінку вибуховим пристроєм, відпрацював легенду та організував її виїзд до столиці нашої держави. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили терористку та затримали її наприкінці 2014 року поблизу станції метро в Києві, де вона намагалася залишити сумку із 3 кг тротилу та електродетонатором”, – зазначається в повідомленні.

Крім того, за інформацією СБУ, встановлено причетність підрозділу “Мексиканця” до організації теракту в Станиці Луганській у січні 2015 року. “Для цього було завербовано місцевого жителя, котрий приніс на блокпост ЗСУ трилітрову банку з медом, у якій була вибухівка. Тоді внаслідок підриву загинув український військовий, ще двох було поранено. Згодом співробітники Служби безпеки затримали виконавця теракту і зібрали достатню доказову базу, щоб він отримав реальний термін ув’язнення”, – йдеться в повідомленні.

За наявними даними, після початку повномасштабного вторгнення РФ “Мексиканця” також залучили до розвідувально-підривної діяльності проти України, він перебуває на тимчасово окупованій частині на сході нашої держави.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Маслянку про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 15 і ч. 2 ст. 258 (закінчений замах на вчинення теракту за попередньою змовою групою осіб), ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання та передача вибухового пристрою).

Зловмисник перебуває на непідконтрольній Україні території, тривають комплексні заходи щодо його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

У СБУ нагадують, що у вересні цього року Служба безпеки встановила особи всього командного складу та ключових співробітників сил спеціальних операцій з РФ, які здійснювали резонансні диверсії в Україні та ЄС.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Донецькій і Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Джерело: https://t.me/SBUkr/10040