Україна засуджує кроки РФ щодо відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань – МЗС

Київ. 18 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство закордонних справ України засудило схвалення Держдумою РФ у першому читанні законопроєкту про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), і заявило, що світ є свідком чергового провокативного кроку держави-агресора, спрямованого на посилення ядерного шантажу.

“Україна засуджує кроки Росії щодо відкликання ратифікації Договору та закликає міжнародне співтовариство відповідно відреагувати на провокації Москви, спрямовані на завдання шкоди об’єкту та цілям ДВЗЯВ”, – йдеться в коментарі відомства.

У МЗС наголосили, що це рішення є частиною ланцюга подій, що відбуваються в Росії протягом останніх років. Так, РФ уже спровокувала небезпечний дисбаланс глобальної архітектури ядерного роззброєння та нерозповсюдження своїми рішеннями щодо призупинення участі в новому Договорі про СНО та протиправного розміщення російської тактичної ядерної зброї на території Білорусі.

“Така безвідповідальна поведінка країни з найбільшим ядерним потенціалом у світі ставить під загрозу міжнародну безпеку і стабільність”, – наголосили в МЗС.

Як зазначили у відомстві, ДВЗЯВ залишається одним із ключових правових елементів архітектури глобальної безпеки у сфері обмеження ядерних озброєнь та ядерного нерозповсюдження.

“Підтверджуємо свою підтримку відданим зусиллям виконавчого секретаря підготовчої комісії ДВЗЯВ Роберта Флойда на шляху до універсалізації та набрання чинності Договору”, – додали в МЗС.