Четверта місія приватних астронавтів на МКС запланована на осінь 2024 року – NASA

Вашингтон. 23 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Четверта місія приватних астронавтів на Міжнародній космічній станції (МКС) компанії Axiom Space запланована на жовтень 2024 року, повідомило в п’ятницю Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

“Команди фахівців NASA, Axiom Space і SpaceX планують запуск четвертої місії приватних астронавтів Axiom до орбітальної лабораторії на дату не раніше жовтня 2024 року”, – ідеться в повідомленні, розміщеному на сайті управління.

Склад екіпажу поки що невідомий, проте його командиром, згідно з вимогою управління, має бути астронавт NASA з досвідом космічних польотів. Схвалені кандидати проходять підготовку до місії за участю NASA, міжнародних партнерів і компанії SpaceX, яка надасть пілотований корабель Crew Dragon для польоту до станції та повернення на Землю.

Раніше місію планувалося здійснити в серпні 2024 року.

Перша місія комерційних астронавтів Ax-1 відбулася у квітні 2022 року. Спочатку вона була розрахована на 10 днів, проте через негоду в місці приводнення біля берегів Флориди четверо астронавтів пробули на МКС на тиждень довше. Вартість польоту для кожного учасника місії Axiom-1 оцінювалася в $55 млн.

Політ екіпажу другої місії до МКС відбувся у травні 2022 року.

Третя місія, у якій візьмуть участь колишній астронавт NASA Майкл Лопес-Алегріа, італієць Вальтер Вілладеї, швед Маркус Вандт і турок Альпер Гезеравджі, запланована на січень 2024 року.

Польоти космічних туристів за програмою компанії Axiom Space за угодою зі SpaceX у майбутньому планується здійснювати двічі-тричі на рік.