Глава Мін'юсту Бельгії пішов у відставку

Брюссель. 23 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр юстиції Бельгії Вінсент ван Кікенборн у п’ятницю оголосив про відставку після того, як стало відомо про те, що ще в серпні 2022 року Туніс звертався до бельгійської влади з проханням видати людину, котра вбила в понеділок двох шведів у Брюсселі, проте тоді цей запит не було задоволено.

“Це колосальна неприйнятна особиста помилка з драматичними наслідками”, – так охарактеризував він на пресконференції ситуацію, що склалася, взявши на себе всю відповідальність за тодішній прорахунок влади країни.

“Від самого початку моя команда і я сам збирали всі деталі для того, щоб виявити помилки, які могли бути допущені. Ми звернулися по всю можливу інформацію до спецслужб країни, поліції та органів правосуддя. З’ясувалося, що 15 серпня 2022 року Туніс запитував екстрадицію цієї людини, але відповідні органи влади цей запит не задовольнили”, – наводить слова ван Кікенборна бельгійський телерадіоканал RTBF.

У понеділок у Брюсселі було застрелено двох шведських уболівальників, один дістав поранення. Вони прибули на призначений у бельгійській столиці футбольний матч Бельгія-Швеція. Після оголошення про вбивство вболівальників матч було припинено.

Під час затримання в столичній комуні Схарбек злочинець дістав поранення в груди, його доправили до лікарні, де він помер.

Пізніше було оголошено, що цьому чоловікові було 45 років, він туніського походження. У листопаді 2019 року він подавав прохання про надання притулку й отримав відмову в жовтні 2020 року. Був відомий поліції у зв’язку з серйозними правопорушеннями, такими як незаконне перебування в країні, контрабанда людей та іншими, але не був помічений як ісламський радикал. При цьому напередодні повідомлялося, що він оприлюднив у соціальних мережах відео із заявою, що діяв від імені ІДІЛ.