ЄС затвердив санкційний режим для Нігеру

Брюссель. 23 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рада ЄС затвердила в понеділок рамкові умови спеціального санкційного режиму з урахуванням ситуації в Нігері.

“ЄС із самого початку найрішучіше засудив державний переворот у Нігері. Сьогоднішнім рішенням ЄС зміцнює свою підтримку зусиль ЕКОВАС і надсилає чіткий сигнал: військові перевороти мають наслідки”, – прокоментував це рішення Ради ЄС високий представник Євросоюзу в закордонних справах Жозеп Боррель.

Очільник дипломатії ЄС уточнив: “Щоб гарантувати своєчасну доставку гуманітарної допомоги або діяльність із задоволення основних людських потреб у Нігері, цей новий режим включає гуманітарний виняток”.

Як пояснюється в комюніке ради, санкції нового режиму будуть спрямовані “проти тих, хто підриває стабільність, демократію, верховенство права в Нігері та становить загрозу миру й безпеці в регіоні”.

У Брюсселі розраховують, що ця нова автономна система обмежувальних заходів зробить “відчутний внесок у підтримку зусиль Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) щодо швидкого повернення до конституційного порядку в Нігері”.

Обмежувальні заходи згідно з новим режимом включають заморожування активів і заборону на надання коштів фізичним і юридичним особам, а також заборону на поїздки до Євросоюзу фізичних осіб.

Частина бійців президентської гвардії Нігеру виступили 26 липня проти глави держави Мохамеда Базума, який був відсторонений від влади. Генштаб ЗС Нігеру підтримав бійців, які влаштували заколот. Новим лідером було оголошено генерала Абдурахмана Тчіані.

ЕКОВАС, Євросоюз, Франція, низка інших країн засудили військовий переворот і вимагають звільнити Базума та поновити його на посаді президента.