Міндовкілля й PwC підписали меморандум про співпрацю для притягнення РФ до відповідальності за шкоду довкіллю

Київ. 23 жовтня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів і міжнародна мережа аудиторських компаній PricewaterhouseCoopers (PwC) підписали меморандум про співпрацю для запуску глобальної платформи оцінювання шкоди довкіллю внаслідок війни, повідомило міністерство.

“З партнерами працюватимемо над архітектурою платформи, а також над методологією оцінки шкоди довкіллю внаслідок війни. Німецькі колеги надаватимуть підтримку уряду України у збиранні доказів про екологічні злочини росії. Плануємо реалізувати й пілотні проєкти за повним треком: від фіксації таких злочинів до визначення збитків і підготовки позовів”, – зазначив глава Міндовкілля Руслан Стрілець, слова якого наведено в пресрелізі в понеділок.

Зазначено, що він і партнер PwC у Німеччині Штефан Гайсснер підписали меморандум на міжнародній конференції United for Justice. United for Nature, що відбулася 20-21 жовтня в Києві.

У міністерстві зазначили, що PwC має професійний досвід судових розслідувань, спорів і міжнародного арбітражу, а Мінприроди прагне домогтися відповідальності РФ за завдану війною шкоду довкіллю.

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року президент України Володимир Зеленський закликав учасників Конференції ООН зі зміни клімату (СОР 27) підтримати ідею створення глобальної платформи для оцінювання шкоди, завданої клімату та довкіллю воєнними діями.

За даними Міндовкілля, на жовтень 2023 року за час повномасштабного вторгнення Держекоінспекція вже зафіксувала понад 2,5 тис. злочинів РФ проти українського довкілля, а сума нарахованих збитків за рік зросла більш як удвічі – до EUR55 млрд із близько EUR26 млрд.