За час війни СБУ та ГУР ліквідували десятки російських високопосадовців і колаборантів на окупованих територіях і в РФ – WP

Київ. 23 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – За час повномасштабної агресії РФ проти України СБУ і ГУР Міноборони України ліквідували десятки російських посадовців на окупованих територіях, колаборантів, російських офіцерів і прихильників війни на території РФ, пише The Washington Post.

У матеріалі, що ґрунтується на інтерв’ю колишніх і нинішніх представників розвідки і безпеки США, Європи та України, оприлюдненому в понеділок, видання зазначає, що багато таємних операцій України “переслідували чіткі військові цілі і сприяли обороні країни”.

“Вибух автомобіля, внаслідок якого загинула Дар’я Дугіна, водночас відзначив, що Україна використовує те, що посадовці в Києві називають “ліквідаціями”, як зброю війни”, – йдеться в публікації видання.

WP зазначає: “За останні 20 місяців СБУ та її воєнний аналог ГУР здійснили десятки вбивств російських посадовців на окупованих територіях, імовірних українських колабораціоністів, офіцерів за лінією фронту і яскравих прихильників війни в глибині Росії”.

Посилаючись на слова українських і західних посадовців, видання пише, що до числа ліквідованих також входять “колишній командир російського підводного човна, який здійснював пробіжку в парку Краснодара на півдні Росії, і військовий блогер у кафе в Санкт-Петербурзі (Владлен Татарський – ІФ-У)”.

За інформацією WP, такі операції дещо ускладнили співпрацю з ЦРУ.

“Але навіть ті, хто вважає такі смертоносні місії виправданими у воєнний час, ставлять під сумнів утилітарність певних ударів і рішень, що призвели до нападу на цивільних осіб, включно з Дугіною або її батьком Олександром Дугіним (який, за зізнанням офіційних осіб, був наміченою ціллю), а не на росіян, які напряму пов’язані з війною”, – ідеться в статті.

Також, як пише видання, у деяких випадках, включно з підривом Керченського мосту, офіційні особи США висловили стурбованість.

Загалом же, як зазначає WP, після 2014 року українські спецслужби розвивалися і працювали “в тісній співпраці з ЦРУ”.

“У місіях брали участь елітні групи українських оперативників, набрані з управлінь, що були сформовані, навчені та оснащені в тісній співпраці з ЦРУ”, – пише видання з посиланням на нинішніх і колишніх американських та українських посадовців, уточнюючи, що з 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйонів доларів на те, щоб “перетворити служби України, створені за радянських часів, на потужних союзників проти Москви”, – пише WP.

“ЦРУ зберігає значну присутність у Києві”, – наголошується в статті.

“Ми ніколи не залучали наших міжнародних партнерів до таємних операцій, особливо за лінією фронту”, – наголошує видання з посиланням на колишнього високопоставленого співробітника СБУ. За його словами, співробітники ЦРУ не супроводжували оперативників СБУ і ГУР, а Україна уникала використання зброї та обладнання, сліди якого можуть привести до США.

Джерело: https://www.washingtonpost.com/world/2023/10/23/ukraine-cia-shadow-war-russia/?fbclid=IwAR1BPjLV_32VY_SyaSHSmCVTHeZWVYOrHOaltL0J6QS6n8cmq27LpwBVKck