СУП пропонує відкласти на час війни запровадження звітності про КІК

Київ. 23 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спілка українських підприємців (СУП) закликає Верховну Раду відтермінувати норму про обов’язкове надання звітності щодо контрольованих іноземних компаній (КІК), яка набуває чинності з 2024 року, на період дії воєнного стану.

“Запровадження звітності українськими власниками про контрольовані ними іноземні компанії (КІКи) зараз погіршить бізнес-клімат України”, – пояснюють у заяві на сторінці СУП у фейсбуці.

Як аргументи асоціація зазначає, що звіти можуть бути використані недоброчесними правоохоронцями для тиску на бізнес.

“В умовах, коли все частіше фіксується неправомірний та невмотивований тиск з боку правоохоронних та контролюючих органів, українські підприємці втратили довіру і мають усі підстави вважати що відкриття інформації призведе до додаткового тиску”, – наголошується в заяві.

Згідно з нею, СУП також боїться доступу спецслужб Російської Федерації до цієї інформації.

"Правила КІК в Україні є інтегрально значно гіршими, ніж у багатьох альтернативних юрисдикціях, і є суттєвою завадою для набуття українського податкового резидентства іноземними підприємцями", – додали в асоціації.

Ще один аргумент на користь відкласти запровадження звітності – значні додаткові витрати на підготовку звітності в умовах війни.

Уточнюється, що відповідні рекомендації СУП надіслала комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики, який опікується підготовкою законопроєкту №8137 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній” у листі від 17 жовтня 2023 року.

Асоціація нагадала, що раніше вона вже домоглася відтермінування запровадження обов’язкового звітування щодо КІК, тож розраховуємо, що уряд і ВР знову дослухаються до її позиції.

“Позицію спілки вже підтримало Міністерство економіки України, яке також вбачає потребу у перенесенні на більш пізній термін звітування по контрольованих компаніях”, – ідеться в заяві.

Як повідомлялося, перший звіт про КІК за 2022 рік необхідно подати разом із податковою декларацією за 2023 рік (до 1 березня 2024 року), а для фізосіб – із декларацією про майновий стан фізособи (до 1 травня 2024 року).

Джерело: https://www.facebook.com/sup.org.ua