НБУ продовжив до 30 жовтня обговорення з ринком Правил складання та подання звітності

Київ. 23 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ), зважаючи на прохання учасників ринку небанківських фінансових послуг, подовжив до 30 жовтня термін, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції до проєкту постанови “Про затвердження змін до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України”, повідомляється на сайті регулятора.

Як повідомлялося, цим документом передбачається, що небанківські фінустанови з 1 січня 2024 року розкриватимуть інформацію відповідно до міжнародних стандартів і директив ЄС.

Нові правила планують застосовувати щодо кредитних компаній, ломбардів, лізингових, страхових, фінансових і колекторських компаній. Вони передбачають оновлення форм і показників звітності для подання до Нацбанку.

Для страхових компаній передбачено подання даних про активи, статутний капітал і резерви, зобов’язання та забезпечення, субординований борг і позабалансові зобов’язання, рух грошових коштів, показники діяльності зі страхування, розрахунок платоспроможності, дебіторської та кредиторської заборгованості, страхові виплати та заявлені збитки, позики та кредити, значні правочини, кількість договорів і застрахованих, кількість працівників і посередників, коефіцієнти ефективності, операції перестрахування, придбання у власність, а також про страхову діяльність, що здійснюється в Україні.

Кредитні спілки повинні будуть подавати обігово-сальдову відомість та дані щодо договорів/операцій за кредитами та розміщеними й отриманими коштами, пайових внесків членів кредитної спілки, структури активів та зобов’язань за строками, дотримання фінансових нормативів, розподіл доходу/прибутку тощо.

Для фінансових компаній, лізингодавців і ломбардів передбачено подання даних про регуляторний баланс, позабалансові зобов’язання, дебіторську та кредиторську заборгованість, грошові кошти та їхні еквіваленти, субординований борг, залучені кошти, структуру інвестицій, підписані договори за видом діяльності, великі ризики тощо.

Крім того, уточнювалося, що НБУ не застосовуватиме заходів впливу за несвоєчасне подання файлів із показниками звітності та/або допущені помилки: до страховиків, фінансових компаній, лізингодавців і ломбардів – під час складання звітності за перший квартал 2024 року; до кредитних спілок – щодо звітності зі звітними датами 1 лютого-1 червня 2024 року за умови подання файлів у повному обсязі до 25 липня 2024 року.

Як повідомлялося, проєкт постанови правління НБУ “Про затвердження змін до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України” оприлюднено для громадського обговорення. Зауваження та пропозиції до проєкту можна було надати до 23 жовтня 2023 року.