Держпрограмою "5-7-9" за підтримки Фонду гарантування кредитів зможуть скористатися 6,5-11,1 тис. малих фермерів – KSE

Київ. 24 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У разі підтримки Фондом часткового гарантування кредитів державної програми “5-7-9” його гарантіями зможуть скористатися 6,5-11,1 тис. малих фермерів, повідомляється в дослідженні, проведеному Київською школою економіки (“KSE Агроцентр”) за підтримки програми USAID АГРО.

“Одним з інструментів розширення доступу аграріїв до фінансування є Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (ФЧГК), який незабаром почне надавати часткові гарантії на залучені кредитні ресурси сільгоспвиробникам, що мають до 500 га земельного банку”, – нагадав USAID АГРО в телеграм-каналі.

KSE Агроцентр навів як приклад результати опитування, проведеного Світовим банком і Міністерством агрополітики та продовольства України, згідно з яким близько 63% зацікавлених у кредитах малих сільгоспвиробників готові платити щонайменше 5% річних, а 37% – щонайменше 7% річних за користування позикою за державною програмою “5-7-9”.

Водночас 37,2% потенційних одержувачів такого фінансування не готові платити навіть 5% за користування кредитами, відповідно навряд чи стануть клієнтами ФЧГК.

За оцінками KSE Агроцентр, якщо фонд співпрацюватиме з державною програмою “5-7-9”, потенційно 6,5-11,1 тис. малих сільгоспвиробників зможуть скористатися його гарантіями.

“Потенційний обсяг кредитів, виданих дрібним фермерам під гарантії фонду, може сягнути 25,4-43,3 млрд грн. Однак цей результат можливий лише за умови поєднання державних гарантій із програмою доступних кредитів”, – упевнені в “KSE Агроцентр”.

KSE Агроцентр провів дослідження “Роль Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві” за підтримки програми USAID АГРО в рамках проєкту “Земля незламності”.

Джерело: https://t.me/USAID_AGRO_Ukraine/730