НБУ розробив і виніс на обговорення уніфіковані вимоги до документів із ліцензування на ринку небанківських фінпослуг

Київ. 24 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) розробив і оприлюднив для громадського обговорення проєкт постанови про затвердження положення про загальні вимоги до документів із ліцензування на ринку небанківських фінансових послуг та порядок їх надання регулятору в рамках окремих процедур.

Як повідомляється на сайті НБУ, документ розроблений відповідно до вимог законів “Про фінансові послуги та фінансові компанії”, “Про страхування” і “Про кредитні спілки” й набуде чинності з 1 січня 2024 року.

За інформацією регулятора, зокрема, уніфіковано загальні вимоги до документів, необхідних для ліцензування, реєстрації, авторизації учасників ринку фінансових послуг та учасників платіжного ринку, в разі добровільного виходу страховика з ринку, поданих з метою ідентифікації, визнання небанківських фінансових груп.

Зокрема, проєкт визначає вимоги до засвідчення та легалізації документів, їх достовірності, форми та способу подання, порядок дій у разі неможливості подання окремих документів або дотримання форми їх подання, спосіб комунікації Нацбанку й заявника, а також перелік документів, на підставі яких регулятор здійснює ідентифікацію фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб і представництв у межах зазначених ліцензійних процедур.

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються до 27 листопада 2023 року.