Наслідки війни для робочої сили в Україні: великі втрати і зміни у структурі зайнятості

Україна під час повномасштабної війни зазнала серйозних втрат, включаючи велику частку населення.

 

Приблизно 6 мільйонів осіб виїхали за кордон, переважно жінки працездатного віку та діти, і понад 4 мільйони українців опинилися в окупованих територіях. У цей період також відзначилося зростання кількості померлих. Ці події призвели до значних змін у структурі робочої сили та попиту на неї.

 

За результатами дослідження, проведеного у вересні 2023 року, найбільше українців займаються у сферах торгівлі, сільському господарстві та освіті. При цьому понад 16% загальної кількості працездатних жінок працюють у торгівлі, що свідчить про її значущу роль у структурі зайнятості населення.

 

У результаті розвитку кризи в Україні важливим є розуміння, що українська економіка переважно зосереджується на логістиці, освітніх та медичних послугах, а також на відновленні зруйнованих територій та вирощуванні сільськогосподарської продукції.

 

Попри економічні виклики, близько 17% опитаних відзначили покращення доступності соціальних послуг, вказуючи на позитивні зміни у цьому сегменті. Також виділено, що будівництво та торгівля є секторами, де люди часто втрачають роботу, але відносно швидко її знаходять, що підтримує рух на ринку праці.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *