Швеція представила оновлений винищувач Gripen E

Швеція представила модернізований винищувач Gripen E, який отримав зміни у розмірі крил, щоб збільшити його вантажопідйомність. Тепер цей літак може нести до 16 авіабомб або до 4 протикорабельних ракет RBS 15.

 

Перший серійний винищувач Gripen E замовлений шведською армією, і це найсучасніша версія винищувача, розроблена компанією Saab. Оновлений винищувач має більші крила на планері, що є нововведенням у порівнянні з попередніми версіями.

Хоча Saab не офіційно оголосив про зміни у зовнішньому вигляді літака, фотографії прототипу 6002 показують, що поверхня крил стала схожою на трапецію. Ці зміни відбулися, ймовірно, через модифікації в системі керування літаком. Голова бізнес-підрозділу Saab, Йохан Сегерфорт, пояснив, чому були внесені ці зміни.

 

“На ранніх стадіях розробки було виявлено, що є можливість покращити здатність Gripen переносити важкі вантажі, що становить значну перевагу для майбутніх операцій. Ми прийняли рішення якнайшвидше внести це вдосконалення. Ми оновили програмне забезпечення та внесли зміни в передню частину літака. Ці зміни мають негайні переваги і підтверджують нашу здатність надійно забезпечувати рост і потенціал літака в майбутньому”, – сказав Сегерфорт.

Він також наголосив, що однією з ключових особливостей Gripen є його здатність швидко адаптуватись до потреб армії. Сегерфорт зауважив, що можливість внесення змін була заложена ще на ранніх етапах розробки Gripen у 1980-х роках. Збільшена вантажопідйомність дозволяє літаку переносити 4 великі протикорабельні ракети Saab RBS 15 або 9 ракет повітря-повітря, або 16 бомб малого калібру.

 

Нещодавно повідомлялося, що Швеція планує передати Україні винищувачі Gripen у найближчому майбутньому. У жовтні було також заявлено, що Швеція передасть винищувачі Gripen Збройним Силам України в обмін на їх вступ до НАТО.

 

Автор: Олекса Дімітров

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *