Доходи від держпідприємств падають вже кілька років

За даними Міністерства фінансів, доходи, що надходять від державних підприємств, зазнають падіння вже протягом останніх років. За останні 5 років частка державних підприємств і державних банків у бюджеті України знизилася зі значенням від 5% до 6% до всього 2% – 3%.

 

У 2022 році державні підприємства та державні банки внесли до бюджету 46,9 мільярда гривень, що становить лише 2,6% від загального бюджетного показника. Навіть при загальному зростанні номінальних доходів бюджету, дивіденди від державних підприємств та державних банків не відзначилися аналогічним ростом і значно коливаються, як вказано у звіті.

 

Цікаво, що найбільший прибуток для державного бюджету надходить від “Приватбанку”. Дивіденди, отримані у 2022 році в розмірі 24,2 мільярда гривень, становлять аж 75,4% від всіх надходжень від державного сектору.

 

За оцінками Міністерства фінансів, у 2024 році від державних підприємств та банків мають надійти до бюджету 66,1 мільярда гривень, що у 2,5 раза більше, ніж поточний рік. Однак ця ситуація залежатиме від рішення “Приватбанку”, зокрема, чи зможе він врегулювати непрацюючі кредити, пов’язані з попередніми власниками.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *