Гонконг анонсував заходи підтримки сфери нерухомості, стимулювання ринку акцій

Київ. 25 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Влада Гонконгу оприлюднила пакет заходів для підтримання ринку нерухомості, а також стимулювання активності на фондовому ринку.

Ці кроки, як очікується, допоможуть Гонконгу підтримати статус світового фінансового центру, зазначає Market Watch.

Серед заходів, які мають допомогти владі подолати проблему спаду продажів нерухомості, – зниження податку на купівлю житла. Податок буде зменшено вдвічі – до 7,5%, і для резидентів Гонконгу, які купують уже не перше житло, і для нерезидентів загалом.

Крім того, домовласники зможуть продавати нерухомість без сплати додаткового податку вже через два роки після її придбання, а не через три, як це було раніше.

“За останній рік відсоткові ставки різко збільшилися, економічне зростання уповільнилося, і кількість операцій із нерухомістю скоротилася одночасно зі зниженням цін”, – заявив голова адміністрації Гонконгу Джон Лі.

Стимулювальних заходів, за його словами, вживають з урахуванням того, що “пропозиція на ринку нерухомості Гонконгу зростатиме найближчими роками”.

Лі також повідомив, що Гонконгська фондова біржа знизить гербовий збір для операцій купівлі-продажу акцій до 0,1% від обсягу транзакції і для покупців, і для продавців, з нинішніх 0,13%. Гербовий збір було підвищено до цього рівня в період пандемії 2021 року, зазначає Market Watch.

Біржа також планує представити наступного року нові правила отримання лістингу для компаній, що фокусуються на дослідженнях і розробках (R&D).

“Активний фондовий ринок життєво важливий для підтримання статусу Гонконгу як міжнародного фінансового центру й збереження нашої конкурентоспроможності”, – зазначив Лі.

Крім цього, Гонконг має намір сприяти активнішому використанню офшорного юаня.

Гонконг має відновлювати свою репутацію глобального фінансового хабу, яка постраждала через економічний спад, жорсткі карантинні обмеження в період пандемії, а також погіршення відносин США та Китаю.

Кількість американських компаній, що працюють у Гонконзі, знижується вже чотири роки поспіль і є на мінімумі з 2004 року, пише The Wall Street Journal.