Молоко в жовтні подорожчало на 0,46 грн через дефіцит і зростання попиту переробників – профільна асоціація

Київ. 25 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Молоко-сировина в Україні за останній місяць подорожчало в середньому на 0,46 грн через його обмежену пропозицію на внутрішньому ринку й активний попит на молочні продукти з боку споживачів, повідомив аналітик Асоціації виробників молока (АВМ) Георгій Кухалейшвілі.

За його словами, середня закупівельна ціна молока ґатунку екстра станом на 24 жовтня становила 13,07 грн/кг без ПДВ, що на 0,54 грн більше, ніж за результатами моніторингу, проведеного в другій половині вересня. Вищий ґатунок у середньому коштує 12,68 грн/кг без ПДВ (+0,36 грн), перший ґатунок – 11,90 грн/кг без ПДВ (+0,41 грн).

Відповідно середньозважена ціна трьох ґатунків становить 12,87 грн/кг без ПДВ і за останній місяць підвищилася на 0,46 грн.

На думку Кухалейшвілі, однією з причин зростання закупівельних цін на молоко-сировину в Україні є обмеження його пропозиції для переробних підприємств на тлі активізації споживчого попиту.

“Скоріш за все український молочний сектор переживає наслідки сильної спеки в липні-серпні. Продуктивність корів скоротилася під впливом високих температур, а переробні підприємства, ймовірно, виробили менше молочних продуктів, ніж зазвичай напередодні осінньо-зимового сезону продажів. Отже, попит на сировину з боку підприємств залишається активним”, – пояснив аналітик.

Він додав, що в Україні збільшилася кількість споживачів молока, тому що частина українців повернулася з-за кордону з початком навчального року. Їм не довелося економити на молочних продуктах заради купівлі інших товарів, зокрема сезонних овочів, що подешевшали.

“Молоко-сировина ґатунку екстра коштує дорожче й залишається драйвером зростання закупівельних цін через те, що зараз в Україні відбувається поступовий перехід харчової переробки молока виключно на сировину цього ґатунку. Згідно з наказом №118 Мінагрополітики від 12 березня 2019 року після завершення воєнного стану підприємства зможуть брати на переробку лише молоко ґатунку екстра, яке відповідає європейським нормам якості”, – нагадали в АВМ.

У бізнес-об’єднанні зазначили, що зростання закупівельних цін в Україні призведе до підвищення цін на молочні продукти. У подальшому стримувати зростання цін може конкуренція з європейським імпортом. Однак закупівельні ціни на сировину в Україні наближаються до європейських рівнів. Якщо ситуація не зміниться, то молочні продукти європейських виробників зможуть створити конкуренцію продукції вітчизняного виробництва на полицях українських супермаркетів.

АВМ наполягає на внесенні змін до Податкового кодексу України та створенні правових підстав до зниження ставки ПДВ для виробників і переробників молока з 20% до 10%. Це сприятиме зниженню цін на молочні продукти вітчизняного виробництва в інтересах українських споживачів, переконані в профільній асоціації.

Джерело: https://avm-ua.org/uk/post/moloko-ekstra-gatunku-prodovzue-dorozcati