Система освіти потребує модернізації, а не оптимізації – заступник міністра освіти

Київ. 25 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Заступник міністра освіти і науки України Михайло Вінницький заявляє, що зараз треба говорити не про оптимізацію системи освіти, а про її модернізацію.

“Зараз дуже багато говориться про те, що в нас нібито занадто багато закладів вищої освіти. В нас справді є інфраструктура, побудована для освіти, коли в нас було набагато більше населення, і коли в нас випускників шкіл було 600 тис. на рік і більше”, – сказав він на форумі Human Capital UA в середу.

Заступник міністра зазначив, що на сьогодні випускників шкіл приблизно 350-360 тис. на рік. “Це означає, що в нас дуже велика інфраструктура, яка дещо застаріла. Ці речі мають бути зараз оновлені”, – наголосив Вінницький.

За його словами, в Міносвіти хотіли б, щоб українці пишалися своїми університетами. “На сьогодні ми бачимо, що цього мало. Це не проблема, що ми не передаємо знання, це не проблема того, що ми не готуємо того, що мали б готувати, часто проблема в тому, що ми не боремося з власними неактивними стереотипами, а також у тому, що ми не формуємо тих спільнот, які потрібні для розширення цього світогляду… Наразі має ітися не про оптимізацію системи освіти, а про її модернізацію”, – додав він.