Заарештовано харків'янина, який переправляв ухилянтів за кордон за $12 тис. – прокуратура

Харків. 25 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Харкові затримано 39-річного чоловіка, який організував нелегальний канал переправлення за кордон військовозобов’язаних під виглядом волонтерів благодійного фонду.

“39-річному чоловіку повідомлено про підозру за фактом організації та сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України шляхом надання порад, вказівок, наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України)”, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

За даними слідства, підозрюваний домовлявся про необґрунтоване внесення відомостей про охочих залишити межі України до інформаційної системи “Шлях” як про волонтерів благодійного фонду. За документами ці чоловіки нібито доставляли гуманітарні вантажі.

Він також інструктував ухилянтів, давав їм поради, вказівки, координував дії щодо особливостей незаконного перетину державного кордону під вигаданими приводами. Також зловмисник вимагав, щоб його клієнти власноруч написали розписку, що вони зобов’язуються повернутися в Україну з гуманітарним вантажем.

Свої незаконні послуги підозрюваний оцінював у $12 тис. дол.

Правоохоронці затримали його в Салтівському районі Харкова під час отримання від чергового ухилянта частини оплати ($10,9 тис.).

За клопотанням сторони обвинувачення підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.