"Енергоатом" до кінця року планує погасити заборгованість з диспетчеризації перед "Укренерго"

Київ. 25 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Держпідприємство “НАЕК “Енергоатом” до кінця 2023 року планує повністю погасити заборгованість за послугу з диспетчерського управління перед НЕК “Укренерго”.

“З початку 2023 року ДП “НАЕК “Енергоатом” сплатило НЕК “Укренерго” за послугу з диспетчерського управління 4,7 млрд грн. До кінця поточного року компанія планує сплатити ще 2,8 млрд грн для повного погашення заборгованості за ці послуги та здійснення поточних платежів відповідно до умов договору”, – повідомила компанія в телеграмі у середу.

Водночас, як стверджують у НАЕК, постійне збільшення тарифів “Укренерго” на власні послуги з диспетчеризації та транспортування електроенергії мережами призводить до значного дисбалансу, перерозподілу коштів на користь “Укренерго” та формування великої заборгованості на енергоринку.

Як повідомлялося з посиланням на голову правління НЕК “Укренерго” Володимира Кудрицького, заборгованість учасників ринку перед компанією з оплати тарифу на передачу е/е у вересні знизилася на 0,7 млрд грн – до 20,6 млрд грн, тарифу на диспетчеризацію – на 0,5 млрд грн, до 9,5 млрд грн.

“У нас є позитивна динаміка. Понад 100% – обсяг розрахунків з нами за вересень за двома тарифами: з передачі та диспетчеризації”, – сказав він.

“Укренерго”, зі свого боку, погасила, зокрема, 2,5 млрд грн боргів на ринку допоміжних послуг, зменшивши їх до 0,5 млрд грн, а також 1,5 млрд грн – боргів перед постачальниками універсальних послуг (ПУП) для оплати е/е домашніх СЕС (дСЕС), знизивши їх до 2,7 млрд грн. Також він відзначив зменшення боргів з оплати компенсації обмеження виробництва е/е промисловим ВДЕ.

Джерело: https://t.me/energoatom_ua/15410