МАГАТЕ оцінює розмір збитків ХАЕС у результаті падіння поблизу неї двох збитих БПЛА росіян

Київ. 25 жовтня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) оцінює розмір шкоди, завданої внаслідок падіння за п’ять і 20 кілометрів від майданчика Хмельницької атомної станції двох збитих у ніч на середу українськими військовими безпілотників РФ.

“Точний розмір збитку оцінюється командою МАГАТЕ, і додаткову інформацію буде надано”, – йдеться в повідомленні агентства на сайті в середу ввечері.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі з посиланням на інформацію зі станції зазначив, що прямого впливу дронів на її майданчик не було, а вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або її підключення до національної мережі, однак ударна хвиля пошкодила вікна кількох будівель на майданчику, зокрема проходу до корпусу реактора, допоміжного корпусу, корпусу спеціального обладнання, навчального центру та інших об’єктів.

Разом із тим, було тимчасово припинено подачу електроенергії на деякі зовнішні станції радіаційного моніторингу.

Пояснюється, що відключення електроенергії в сусідньому місті Славута змусило дві з 11 зовнішніх станцій радіаційного моніторингу АЕС тимчасово покладатися на резервне джерело живлення, перш ніж зовнішнє електропостачання було відновлено в другій половині дня. Крім того, в результаті пошкоджень, що виникли в сусідньому місті Нетішин (місто-супутник ХАЕС), частина її персоналу працювала вдома.

За словами гендиректора МАГАТЕ, станції сейсмічного моніторингу, встановлені в районі ХАЕС, також зафіксували сейсмічні наслідки вибухів.

“Той факт, що багато вікон на місці було зруйновано, показує, наскільки це було близько. Наступного разу нам не так пощастить”, – прокоментував Гроссі, наголосивши, що ударів по атомній електростанції слід уникати за всяку ціну.

МАГАТЕ зазначило, що один із двох реакторів ХАЕС наразі працює, а інший перебуває в плановому ремонті з початку серпня.

В агентстві додали, що про події на станції його також інформувала Державна інспекція ядерного регулювання України через Єдину систему обміну інформацією про інциденти та надзвичайні ситуації.

Як повідомлялося, в ніч на середу російські війська обстріляли територію біля Хмельницької АЕС. За даними Міністерства енергетики України, внаслідок вибуху пошкоджено вікна в адміністративно-побутовому та лабораторно-побутовому корпусах. Через пошкодження ліній електропередачі було знеструмлено 1,86 тис. споживачів у містах Славута і Нетішин Хмельницької області. Відновлювальні роботи анонсували, щойно енергетиків допустять на місце пошкодження.

За даними Генштабу, у містах Славута і Нетішин пошкоджено 11 багатоквартирних і 9 приватних будинків, 2 навчальні заклади, 2 пожежно-рятувальні частини, будівлю відділу поліції та іншу цивільну інфраструктуру.