Накладення штрафу на "Газпром" і його партнерів з "Північного потоку-2" у $8 млрд скасовано у другій інстанції в Польщі – ЗМІ

Київ. 26 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Апеляційний суд Польщі скасував рішення Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів (польський антимонопольний регулятор UOKiK) про накладення штрафу в розмірі понад 29 млрд злотих на “Газпром” і його п’ятьох партнерів, які будують “Північний потік-2”, повідомило польське видання Puls Buzinesu.

Наприкінці жовтня 2022 року аналогічне рішення ухвалив суд із захисту конкуренції та прав споживачів Польщі. UOKiK обіцяв оскаржити це рішення в Апеляційному суді у Варшаві; а потім – у Верховному суді.

Суд першої інстанції зазначав, що спільне підприємство так і не було створено, і оцінка наслідків для економіки, а також спроби учасників проєкту обійти законодавство виходять за рамки відповідальності UOKiK.

Як повідомлялося, 2020 року UOKiK завершив дворічне розслідування, за підсумками якого оголосив, що кредитні угоди, укладені між компаніями Nord Stream 2 AG, ПАТ “Газпром” і західними фінансовими інвесторами з метою фінансування проєкту “Північний потік-2”, були, по суті, обходом антимонопольного законодавства республіки Польща, концентрацією бізнесу, у зв’язку з чим, на думку польських чиновників, було потрібне подання повідомлення в UOKiK. Антимонопольний орган Польщі оштрафував “Газпром” і західних фінансових інвесторів.

UOKiK наклав на партнерів максимальний штраф – у розмірі 10% виручки: $7,755 млрд на “Газпром”, Engie Energy – $14,8 млн, Uniper – $8 млн, OMV – $23,4 млн, Wintershall Dea – $8 млн.