Активність ринку житлової нерухомості зросла на третину порівняно з 2022 роком

Київ. 26 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ринок житлової нерухомості адаптується до воєнних умов, кількість угод зросла за рік на третину, каталізатором зростання стали партнерські програми, повідомила керуюча партнерка об’єднання девелоперів житлової нерухомості RED Community Тетяна Шульга-Забельська.

“Партнерські програми, коли девелопери об’єднувалися з іншими компаніями на проєктах, були і до повномасштабного вторгнення. Нині це база. Я бачу значне зростання протягом минулого року, й особливо у 2023 році таких програм – із системними інвесторами, з банківськими установами. Це дає змогу створити якісне і доступне житло”, – наголосила Шульга-Забельська під час щорічної зустрічі девелоперів RED Connection.

Співзасновниця іпотечного агентства DODOMU Ніна Тарасенко повідомила, що після падіння в Україні кількості угод учетверо (з 915,2 тис. у 2021 році до 224,2 тис. у 2022-му- ІФ-У) нині спостерігається відновлення активності.

“За нашими відчуттями, за опитуваннями відділів продажу і рієлторів, 2023 рік кращий за 2022-й за кількістю договорів приблизно на 30%. Ми очікуємо до кінця року майже 295 тис. договорів загалом в Україні. Однак об’єктивно є перекіс – вторинка “поклала” первинку. Забудовники не конкурують між собою, вони конкурують за покупців із вторинним ринком”, – повідомила Тарасенко.

Вона констатувала, що нинішній ринок – не інвестора, а кінцевого споживача, який обирає житло для себе і своїх дітей, він має обмежений фінансовий ресурс і прагне мінімізувати ризики. Основний запит – це однокімнатні квартири на вторинному ринку, готові з ремонтом, куди можна зайти і жити. Як результат перекосу попиту, згідно з дослідженням DODOMU, середня вартість житла в Києві на вторинному ринку зросла за рік на 30% і становить $1100/кв. м. Первинка практично не змінилася, 47,9 тис. грн/кв. м або $1232/кв. м.

“Забудовники декларують зростання цін – з об’єктивних причин, подорожчання будматеріалів, робочої сили, логістики. Однак фактично, завдяки різним акціям, ціна завмерла”, – повідомила Тарасенко.

Водночас вона відзначає зростання попиту, особливо в сегменті комфорт.

“Ми почали працювати з договорами щодо “єОселі” з березня. І якщо навесні у нас було по п’ять-сім заявок за день, то нині понад 30″, – констатувала експертка.

Однак наразі, за її словами, лише 5% клієнтів, які отримали погодження банків за заявками на “єОселі”, доходять до оформлення кредиту. За даними “Укрфінжитло”, понад 70 тис. заявників, які отримали позитивне рішення банків, так і не оформили пільгову іпотеку станом на кінець вересня.

“Це величезний ресурс платоспроможних потенційних клієнтів для первинного ринку. Нам треба навчитися працювати з таким клієнтом, з високим гострим попитом і малим грошовим ресурсом. Забудовникам треба думати, з ким із банків іти в партнерство, поглиблювати партнерські програми з рієлторами. Тільки вибудувана співпраця всіх учасників ринку зможе дати максимальний результат для покупця”, – зазначила Тарасенко.

Засноване у 2017 році Residential Development Community (RED Community) об’єднує понад 30 провідних девелоперів житлових проєктів.