Високоолеїновий соняшник: Українська культура з великим потенціалом і перспективами

Високоолеїновий соняшник залишається важливою культурою для України, хоча його посівна площа зменшилася через різні впливи, такі як війна і знижені ціни на добрива та енергоносії. Спільно з тим, соняшник має значний потенціал для подальшого розвитку.

Генеральний директор «MAS Seeds-Україна», Сергій Тимошенко, наголосив, що Україна є другим за обсягами виробництва ВО соняшнику в світі, але світовий попит на високоолеїнову олію перевищує виробництво, що може призвести до збільшення її ціни. Існує сподівання, що премія для цієї продукції зросте до кінця 2024 року, основним катализатором її попиту є галузь HoReCa.

 

Попри нестабільність у цьому сегменті, соняшник залишається однією з прибуткових культур на ринку. Фермери вагаються щодо посіву високоолеїнового соняшнику, але Сергій Тимошенко рекомендує його сіяти, наголошуючи на можливій вигоді від премії за цю культуру. Прогнозується, що наступного року Україна посіє соняшником близько 5,5 мільйонів гектарів, якщо окуповані території не будуть повернуті.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *