Компенсація за майно, втрачене громадянами під час війни: постанова ВП ВС

В Україні діє законодавство, яке передбачає компенсацію громадянам за примусово відчужене (мобілізоване) у них майно. Отримати її можливо за умов та в порядку, що визначені нормативними актами, передає офіційний сайт Верховного Суду.

 

Згідно з законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, мобілізацією майна слід вважати надання його Збройним Силам України чи іншим військовим формуванням України під час проведення мобілізації з подальшим відшкодуванням вартості в разі переходу цього майна у власність держави, знищення або пошкодження державою.

 

Велика Палата Верховного Суду прийняла рішення, яким встановила, що мобілізація майна є різновидом його реквізиції (примусового відчуження) у випадках правового режиму воєнного чи надзвичайного стану. Крім того, згідно з обставинами конкретної справи, Велика Палата Верховного Суду розглянула, чи має позивачка право на компенсацію, оскільки змінила місце проживання під загрозою обстрілів та витратила значну частину заощаджень на новий будинок і земельну ділянку. Однак суд визнав, що між цими стражданнями і захворюваннями і діями України немає причинно-наслідкового зв’язку.

 

Також вирішено, що відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації, покладається на Російську Федерацію як державу, що здійснює окупацію.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *