"Нібулон" може виробляти п'ять-шість суден із розмінування за рік

Київ. 26 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Суднобудівний завод ТОВ “СП “Нібулон”, один із найбільших операторів зернового ринку України, може виготовляти для потреб Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) і Державної спеціальної служби транспорту України судна для розмінування в кількості п’ять-шість за рік, повідомив генеральний директор компанії Андрій Вадатурський на зустрічі з німецькими дипломатами.

“Південний Буг уже має працювати на користь агровиробників. Для цього ССЗ “Нібулон” може виробляти для потреб ДСНС та Державної спеціальної служби транспорту України судна для розмінування в кількості п’ять-шість на рік. Ми продемонстрували нашу стійкість у виконанні партнерських угод. Наприклад через неможливість виконання міжурядової угоди між Францією та Україною на території нашої держави в умовах війни ми перенесли виробництво у Францію. Наші корабели працюють на потужностях французької ОСЕА та будують п’ять патрульних катерів для ДСНС згідно з планом”, – навела його слова пресслужба компанії.

Вадатурський зазначив, що важливим кроком у розмінуванні є очищення внутрішніх водних шляхів.

Співробітники “Нібулону” зі свого боку розповіли, що в Миколаєві заблоковано понад 110 суден. Вони могли б ефективно працювати на Дунаї, додавши до 1 млн тонн перевалки. Однак гарантії та кошти, передбачені на ці цілі, не поширюються на внутрішні водні шляхи.

Судноремонтники підготували пропозицію, як безпечно для життя людей вивести заблокований флот із Миколаєва, використовуючи технології дистанційного керування. Однак складність у тому, що йдеться про заставне майно, яким без гарантій кредитори не дозволяють ризикувати. Тому важливо поширити гарантійний фонд на судна під час евакуації з Миколаєва.

“Нібулон” попросив державу гарантувати вихід заблокованих суден, щоб збільшити експортну потужність із зернових. Сторони дійшли згоди, що евакуація флоту компанії могла б суттєво вплинути на збільшення експорту в умовах його роботи на Дунаї.

ТОВ “СП “Нібулон” створено 1991 року. До російського воєнного вторгнення зернотрейдер мав 27 перевантажувальних терміналів і комплексів із приймання сільгоспкультур, потужності для одночасного зберігання 2,25 млн тонн продукції АПК, флот із 83 суден (із них 23 буксири), а також володів Миколаївським суднобудівним заводом.

“Нібулон” до війни обробляв 82 тис. га землі в 12 областях України та експортував сільгосппродукцію в більш ніж 70 країн світу.

Зернотрейдер у 2021 році експортував максимальні за час свого існування 5,64 млн тонн сільгосппродукції, досягнувши рекордних обсягів постачань на зовнішні ринки в серпні – 0,7 млн тонн, у четвертому кварталі – 1,88 млн тонн і в другому півріччі – 3,71 млн тонн.

Втрати “Нібулона” від повномасштабного військового вторгнення РФ сягнули $400 млн. Наразі зернотрейдер працює на 30% потужностей і створив спеціальний підрозділ для розмінування сільгоспземель.

Джерело: https://www.facebook.com/nibulonltd