Більшість українських біженців бажають повернутися додому

За результатами дослідження Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), близько 66% або 3,3 мільйона внутрішньо переміщених осіб в Україні висловили бажання повернутися додому.

 

Основні мотиви цього бажання включають відновлення нормального життя (64%), возз’єднання з родиною (25%), наявність нерухомого майна у рідному місці (22%), а також економічні можливості, які включають отримання вищого доходу (21%).

 

Однак 15% (приблизно 745 тисяч осіб) з цих опитаних не планують повертатися і спрямовують свої зусилля на інтеграцію в новому місці проживання, а ще 3% (приблизно 142 тисячі осіб) розглядають інші регіони України для інтеграції.

 

Це дослідження також показало, що станом на середину червня 2023 року в Україні було зареєстровано 4 871 807 внутрішніх переселенців, з яких 60% є жінками і 40% – чоловіками. Близько 21,6% переселенців – діти віком до 17 років і особи старше 65 років. Війна змусила навіть понад 700 людей віком 100 років і більше залишити свої домівки. Треба враховувати, що реальна кількість внутрішніх переселенців може бути вищою, оскільки близько 2 мільйони громадян, які теж переселилися з-за конфлікту, не зареєструвалися.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *