АМКУ оштрафував BASF та інвесткомпанію російського олігарха за злиття 4-річної давнини

Київ. 27 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував інвесткомпанію LetterOne Holdings (Люксембург) російського бізнесмена Михайла Фрідмана і німецький хімічний концерн BASF на суми по 25 млн грн за здійснення концентрації шляхом створення компанії Wintershall Dea (Німеччина) без отримання відповідного дозволу регулятора, повідомила пресслужба АМКУ.

Згідно з повідомленням, відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 26 жовтня.

Компанії Wintershall (дочірнє підприємство BASF) і DEA (Deutsche Erdoel AG, належала LetterOne) завершили процедуру злиття ще у травні 2019 року, внаслідок чого об’єднана компанія Wintershall DEA стала найбільшою європейською приватною нафтогазовою компанією. Вартість угоди тоді не називалася.

BASF отримав 67% акцій об’єднаної компанії, а LetterOne Михайла Фрідмана, Германа Хана та Олексія Кузьмічова – 33%.

LetterOne заснували й на момент угоди контролювали російські бізнесмени, які були, зокрема, співвласниками Альфа-Банку і його дочірнього Альфа-Банку Україна (нині націоналізований Сенс Банк), – Михайлом Фрідманом, Германом Ханом і Олексієм Кузьмічовим.

Wintershall Dea була партнером російського “Газпрому” в низці проєктів із видобутку вуглеводнів. Наприкінці 2022 року вона оголосила про вихід із Росії та пов’язане з цим списання EUR5,3 млрд. У компанії пояснили це рішення діями російської влади.

Джерело: https://amcu.gov.ua/news/koncentraciyi-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist-ekonomichnoyi-konkurenciyi-ta-perevirka-rishen-shcho-rozglyanuv-amku-26-zhovtnya