Європейська комісія працює над використанням заморожених російських активів для відновлення України

На пресконференції, проведеній після саміту Європейського Союзу, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Європейська комісія в даний момент активно працює над створенням пропозиції щодо використання коштів, які надійдуть від заморожених російських активів, для подальшого спрямування їх на відновлення України.

 

Міністри фінансів на саміті у Марракеші досягли значних успіхів у формулюванні основних принципів, які мають визначити дії зі замороженими російськими активами. Урсула фон дер Ляєн вказала, що наступним кроком буде підготовка конкретних пропозицій щодо використання непередбачених доходів. Ідея полягає в тому, щоб використати кошти, які вже приносять користь обмеженій кількості фінансових установ ЄС, і спрямувати їх на підтримку України та її відновлення.

 

За словами фон дер Ляєн, обсяг суверенних активів, які заморожені, становить 211 мільярдів євро.

 

На саміті ЄС у жовтні лідери визначили потребу в рішучому прогресі щодо координації з партнерами для використання будь-яких надзвичайних доходів зі знерухомлених російських активів для підтримки України та її відновлення відповідно до діючих договірних зобов’язань та законодавства ЄС та міжнародного права. Єврокомісія активно працює над розробкою цих пропозицій.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *