НСЗУ розцінює обшуки як тиск на нацслужбу через позапланові моніторингові візити до медзакладів

Київ. 30 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розцінює обшуки, проведені в її керівників та в офісі, як тиск на нацслужбу через те, що розпочалися позапланові моніторингові візити до медзакладів, а також у зв’язку з підготовкою до контрактування клінік системи Національної академії медичних наук України (НАМНУ).

“Саме в день обшуку розпочалися позапланові моніторингові візити до перших медзакладів згідно з оновленою процедурою, затвердженою нещодавно урядом. Саме в цей час активно триває підготовка до контрактування медзакладів на наступний рік: зокрема інститутів Національної академії медичних наук, що є важливою частиною створення єдиного медичного простору”, – наголошує НСЗУ у своїй заяві.

У нацслужбі наголошують, що наразі “триває активний процес підготовки Програми медичних гарантій на 2024 рік, завершується розробка нових пакетів медичних послуг: трансплантацій і допоміжних репродуктивних технологій”.

“Прозорість і підзвітність є і залишатимуться головними принципами роботи Національної служби здоров’я з перших днів роботи. За п’ять років діяльності Нацслужба здоров’я чи не щороку постійно стикається з перевірками та обшуками з боку контролюючих і правоохоронних органів. Керівництво НСЗУ всебічно зацікавлене у забезпеченні чесного й об’єктивного процесу”, – заявляють у НСЗУ.

Нацслужба наголошує, що “завжди співпрацює із правоохоронцями та сприяє їхній роботі. Водночас, дотримуючись чинного законодавства і враховуючи таємницю слідства, НСЗУ не має права розголошувати деталі, доки воно триває”.

Як повідомлялося, в Офісі генерального прокурора повідомили про підозру у службовій недбалості на понад 2 млн грн керівнику НЗСУ. За інформацією прокуратури, у квітні 2022 року на замовлення НСЗУ одне зі спеціалізованих державних підприємств виконувало роботи з адміністрування центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. Прокуратура повідомляє, що голова НСЗУ належним чином не перевірила фактично виконані роботи та не вжила заходів щодо зменшення загальної суми договору.

Досудове розслідування веде Нацполіція України, оперативний супровід – СБУ.