На Одещині СБУ затримала рецидивіста, який намагався вивезти ухилянтів у Придністров'я

Київ. 30 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України затримала в Одеській області киянина, раніше засудженого за наркоторгівлю, який хотів вивезти ухилянтів на територію “Придністровської Молдавської Республіки”, інформують у СБУ.

“Кіберфахівці Служби безпеки спільно з Держприкордонслужбою та Нацполіцією нейтралізували на Одещині міжнародне злочинне угруповання, яке нелегально переправляло за кордон громадян призовного віку”, – ідеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в понеділок.

За інформацією СБУ, у результаті спецоперації затримано організатора банди. “Перебуваючи за кермом власного авто, він намагався “прорвати” держкордон й у такий спосіб вивезти двох ухилянтів до невизнаного Придністров’я. За таку “послугу” зловмисник отримав від своїх клієнтів загалом 7$ тис.”, – наголошується в повідомленні.

Як встановило слідство, організатор угруповання – киянин, який раніше відбував покарання за наркоторгівлю. До створення каналу нелегальної міграції він залучив двох спільників – жителів “ПМР”.

В українській спецслужбі уточнюють, що для пошуку ухилянтів зловмисники створили спеціалізований телеграм-канал, який адміністрували з території невизнаного Придністров’я. “На цьому інтернет-ресурсі фігуранти пропонували військовозобов’язаним за гроші уникнути мобілізації через втечу за кордон. Зловмисники “гарантували” потенційним призовникам, що їх переправлять до однієї з європейських країн в обхід контрольно-пропускних пунктів, через “придністровське” квазіутворення”, – наголошується в повідомленні.

Встановлено, що організатор угруповання використовував власний приватний будинок у прикордонному районі Одещини як “перевалочний пункт” для збору ухилянтів, де вони проходили інструктаж щодо часу та місця нелегального переходу через кордон, а також відпрацьовували алгоритм дій на випадок затримання правоохоронцями.

Під час обшуків за місцями перебування організатора схеми виявлено банківські картки та мобільні телефони з доказами незаконної діяльності, готівку в іноземній валюті, одержану злочинним шляхом.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 15 та ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Джерело: https://t.me/SBUkr/10160