Підвищення Болгарією тарифу на транзит газу РФ не має стосунку до санкцій ЄС – ЄК

Брюссель. 30 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рішення уряду Болгарії збільшити тариф на транзит російського газу є суто національним заходом і не пов’язане з запроваджуваними ЄС санкціями щодо РФ, заявив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Тім Макфі.

“Європейська комісія бере до відома цей нещодавній захід Болгарії, що стосується імпорту газу. Ми перебуваємо в контакті з Болгарією та іншими зачепленими країнами з метою уточнення та оцінки потенційних наслідків цього заходу”, – повідомив прессекретар у понеділок на брифінгу в Брюсселі.

Щодо використання додаткових доходів Болгарії від транзиту газу Макфі сказав: “Що стосується призначення зборів від цього тарифу, це питання до болгарської влади, тому що йдеться про національний захід”.

Він відповідав на запитання, пов’язані із заявою болгарського прем’єр-міністра Николая Денкова про те, що підвищення тарифу на транзит російського газу, призначеного для Сербії, Північній Македонії та Угорщині, здійснюється нібито відповідно до санкцій ЄС щодо Росії.

“Я повторюю: це національний захід… Що стосується заходів, яких вживає союз, ми неодноразово заявляли в минулому, що такі санкції є предметом одностайного рішення 27 держав”, – продовжив представник ЄК.

У відповідь на додаткове запитання, чи передбачає режим санкцій Євросоюзу проти РФ такий захід із метою знизити російські доходи від експорту газу, прессекретар заявив: “Ні”. Він пояснив, що санкції ЄС поширюються на такі викопні енергоносії, як нафта, вугілля, “але немає нічого пов’язаного з імпортом газу”.

У середині жовтня парламент Болгарії запровадив збір у розмірі 20 левів (приблизно 10 євро) за мегават/годину (приблизно $111 на тисячу кубометрів) газу за транзит російського газу своєю територією. Відповідальними за сплату мита є імпортери і газотранспортні організації. Аналогічний збір запроваджують і для СПГ. Закон набув чинності 13 жовтня.

Минулого тижня президент Болгарії Румен Радев звернувся до Конституційного суду з проханням дати висновок на цей закон. Як зазначалося в повідомленні на сайті глави держави, оскаржувана норма не відповідає принципу законності податків і зборів, оскільки від самого початку незрозуміла правова природа запровадженого “збору” і чи є він “податком”, “збором” або “митом”. Також, на думку юристів президента, акт порушує низку конституційних прав, включно з правом власності, свободою підприємництва та верховенством закону.

Радев нагадує, що країни-члени ЄС є учасниками митного союзу і між ними неможливі не тільки взаємні мита, а й збори, прирівняні до мита. І навіть санкційний режим не допускає запровадження індивідуальних додаткових санкцій. Ухвалення закону призводить до неприйнятного ризику декапіталізації та банкрутства компанії “Булгартрансгаз”, ідеться в позові.