Copa-Cogeca закликала аграрну раду ЄС встановити максимальні пороги для українського агроекспорту до ЄС і вдосконалити його транзит

Київ. 30 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Copa-Cogeca, найбільша конфедерація європейських фермерів, закликала Раду сільського господарства і рибальства Європейського Союзу створити більш ефективні транзитні шляхи для української аграрної продукції та встановити максимальні пороги імпорту до ЄС, повідомив польський молочний ресурс forummleczarskie.pl.

Директорка Польської молочної палати та перший віцепрезидент Cogeca Агнешка Малішевська на зустрічі з президентом Ради сільського господарства і рибальства, міністром сільського господарства Іспанії Луїсом Планасом Пухадесом минулого тижня вказала аграрній раді ЄС на необхідність проаналізувати перед майбутнім розширенням лібералізації торгівлі з Україною вплив на європейських виробників.

“Відповідно до чинних правил і щоб уникнути погіршення ситуації в сусідніх країнах, а тепер – і на ринку ЄС загалом, необхідно знайти рішення, що допоможе продовжувати експорт у такому темпі та в таких кількостях, які може спожити держава і якими може управляти європейський ринок, не чинячи ще більшого тиску на наших виробників”, – наголосила Малішевська.

Вона попросила від імені Copa-Cogeca перед вступом України до ЄС заздалегідь визначити цільові ринки для поставок сільгосптоварів, що підлягають лібералізації торгівлі. Малішевська також порекомендувала вивчити перспективу розробки депозитарної систем, яка гарантуватиме доставку аграрних товарів до місця призначення.

“Зважаючи на стрімке і постійне зростання експорту (українських агротоварів – ІФ-У), необхідно запровадити поріг імпорту, що призведе до автоматичного та негайного запровадження захисних заходів. Ці заходи мають застосовуватися до будь-якого сільськогосподарського товару, який підпадає під дію лібералізації торгівлі, щойно імпорт упродовж кварталу перевищить середній квартальний імпорт за 2021 і 2022 роки”, – сказала перша віцепрезидент Cogeca.

Як повідомлялося, аграрні міністри Вишеградської четвірки (Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини) 27 вересня 2023 року на зустрічі з міністром аграрної політики та продовольства Миколою Сольським уперше згадали про необхідність запровадження поворотних застав для трейдерів, які здійснюють експорт українського зерна. Аграрний міністр Чехії Марек Виборний розповів, що вони запропонують Європейській Комісії запровадити поворотні депозити або схожий фінансовий механізм для трейдерів, які імпортують зерно з України. Якщо після завершення торгівлі вони зможуть довести, що зерно пішло з Європи через порти Балтії або Польщі, вони отримають свої гроші назад.

COPA-COGECA – союз двох великих “парасолькових” сільськогосподарських організацій – COPA і COGECA, а також найсильніша в ЄС група інтересів європейських фермерів. Заснована 1962 року. Має штаб-квартиру в Брюсселі. Її діяльність зосереджена на спільній сільськогосподарській політиці.

Джерело: https://www.forummleczarskie.pl/aktualnosci/9569,copa-cogeca-wzywa-do-analizy-wplywu-dalszej-liberalizacji-handlu-z-ukraina