НБУ розробив положення про авторизацію осіб, які мають право на актуарну діяльність у сфері страхування

Київ. 30 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк розробив і запропонував до громадського обговорення проєкт Положення про авторизацію осіб, які мають право здійснювати актуарну діяльність у сфері страхування, та осіб, які можуть виконувати обов’язки відповідального актуарія.

Як повідомляється на сайті регулятора, положення розроблено для реалізації положень нового закону про страхування, що вводиться в дію з 1 січня 2024 року і запроваджує категорію відповідальних актуаріїв, наділяє НБУ правом встановлювати кваліфікаційні вимоги та авторизовувати таких осіб.

Проєкт, зокрема, встановлює: рівні кваліфікації актуаріїв, вимоги до рівня освіти, досвіду для кожного з рівнів актуаріїв, норми щодо підтвердження підвищення професійного розвитку актуаріїв, порядок ведення Нацбанком реєстру актуаріїв.

Нові вимоги набудуть чинності 1 січня 2024 року. Актуарії з чинним свідоцтвом про відповідність кваліфікаційним вимогам матимуть два роки для реєстрації за новим порядком, інакше свідоцтво вважатиметься анульованим.

Зауваження та пропозиції до проєкту приймають до 30 листопада 2023 року.